Приветствую Вас Гість | RSS

Infozno.at.ua

П`ятниця, 19.04.2024, 12:07
Главная » 2009 » Листопад » 27 » Тестування-2008: пройдуть усі
00:19
Тестування-2008: пройдуть усі
З 1 листопада розпочалася реєстрація усіх охочих пройти наступного року незалежне зовнішнє тестування. Такими, зважаючи на все, виявляться всі, хто планує майбутнього літа вступати до вищих навчальних закладів України — тобто близько 530 тисяч молодих людей.

Кампанія 2008 року істотно відрізнятимуться від усіх попередніх, зазначив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. Передусім своєю безальтернативністю. Якщо цього року абітурієнти могли вибирати — складати їм звичайні іспити в школі й у вузі під час вступу, чи пройти один раз незалежне тестування і подати до вузу сертифікат з оцінкою, то наступного літа такої змоги їм уже не нададуть.

Вузи будуть зобов’язані приймати сертифікати Центру з усіх 11 предметів: української мови та літератури, математики, всесвітньої історії, історії України, географії, хімії, фізики, біології, зарубіжної літератури, основ економіки й основ правознавства. (Для довідки: торік можна було пройти тестування усього з трьох предметів і тільки у Харківській області — з чотирьох.) Виняток становить лише іноземна мова. Причина одна: Центр ще не готовий адмініструвати тести з іноземної мови. За словами пана Лікарчука, це дуже складна форма тестування і ми зможемо її запровадити лише 2009 року.

До речі, про самі тести: їх нинішнього року можна буде складати не тільки державною українською мовою, а й усіма мовами, якими ведеться навчання в школах — російською, кримськотатарською, угорською, молдавською, румунською і польською.

Кожен потенційний абітурієнт зможе тестуватися з трьох предметів (на відміну від двох торік). Втім, у Центрі не виключають, що їхнє число може і збільшитися: усе залежатиме від тих даних, які з’являться в реєстраційних картках учасників тестування. Цілком можливий такий варіант: оскільки абітурієнт має право подавати документи відразу до кількох вищих навчальних закладів, то може виявитися, що декому знадобляться сертифікати не з трьох, а, приміром, чотирьох або п’яти предметів.

Визначатися з кількістю предметів для складання і мовою часу досить — до 20 лютого 2008 року. Як запевнив Ігор Лікарчук, до цього дня кожен учасник тестування може змінювати дані в реєстраційній картці стільки разів, скільки йому буде потрібно. Тим більше що сьогодні не тільки не всі випускники не готові сказати, до якого саме вузу вони вступатимуть (а отже, які предмети потрібно скласти), а й не всі вузи визначилися з предметами, сертифікати з яких вони вимагатимуть під час зарахування на той чи інший факультет. (Хоча за наказом міністра освіти і науки вони ще до 1 жовтня повинні були надати таку інформацію в Центр.)

Оскільки вузи не зможуть проводити власні вступні іспити (за винятком творчих конкурсів), то тестування проходитимуть не тільки випускники шкіл поточного року, а й узагалі всі охочі здобути вищу освіту. Тобто ті, хто закінчив школу в минулі роки, випускники ПТУ, вузів I і II рівнів акредитації, котрі вступатимуть на перші курси університетів, академій та інститутів III—IV рівнів акредитації.

Ще одна особливість цьогорічної кампанії — сесій тестування буде дві. Тому всі, у кого виникли непередбачувані обставини — хвороба, смерть близького тощо, зможуть скласти тести трохи пізніше, зареєструвавшись для цього у червні. У результаті вони одержать сертифікати не в першій половині червня, як переважна більшість учасників, а в другій половині липня 2008 року.

P.S.Спробувати свої сили можна на пробному тестуванні — у січні—лютому наступного року. Але воно буде платним, і коштуватиме від 15 до 34 грн.
Просмотров: 692 | Добавил: Adminsha | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Создание интернет-магазина